Onze aanpak – Om meer forensisch artsen te werven, brachten we eerst de doelgroep goed in kaart. Waar komt dit tekort vandaan? Om forensisch arts te worden, moet je de bachelor geneeskunde hebben afgerond. Na drie jaar kunnen geneeskundestudenten kiezen voor de specialisatie forensische geneeskunde. We onderzochten wat studenten tegenhoudt om voor forensische geneeskunde te kiezen. Wat blijkt? Studenten weten niet wat het beroep forensisch arts inhoudt! Iets met lijkschouw…? Maar forensisch artsen doen zoveel meer! Tijd om al deze interessante werkzaamheden uit te lichten.

Voorbeelden campagne GGD GHOR

Het resultaat – Voor de campagne ontwikkelden we een landingspagina, video’s, artikelen, persberichten, factsheets, social posts, flyers en posters met weetjes over het vak. Zo krijgen studenten meer kennis over het werk. Ook lichtten we karaktereigenschappen die een forensisch arts bezit uit en vroegen we of studenten zich hiermee identificeren. Zo ontdekken ze gelijk of er een match is.

Inmiddels is het grootste tekort weggewerkt, maar GGD GHOR Nederland is nog steeds heel blij met elke student die zich aanmeldt voor deze boeiende specialisatie!

Onze aanpakWe ontwikkelden de campagne ‘Wonen doen we Samen’. Hiermee stelde Aedes de sector opnieuw voor aan Nederland, zowel aan de huurders als aan de stakeholders. De boodschap: “Wie zijn we, wat doen we en vooral: voor wie doen we het en met wie? Want wonen in Nederland, dat doen we samen.” De huurders stonden centraal in de campagne, zij kunnen het beste vertellen wat ‘prettig wonen’ betekent.

Het resultaat – We verzamelden mooie verhalen van allerlei huurders, waarin zij vertellen waarom het hebben van een (betaalbaar) huis voor hen zo belangrijk is. Deze persoonlijke verhalen vormen de basis van de social mediacampagne. Verder maakten we video’s, infographics (op basis van allerlei cijfers van Aedes over wonen in Nederland) over verschillende thema’s. Denk aan thema’s als ‘Wat doen de woningcorporaties in Nederland?’, ‘Duurzaamheid’, ’Leefbaarheid’, ‘Innovatie in de nieuwbouw’ en ‘Bijzondere doelgroepen’.

Uit een meting bleek een grote stijging in waardering. Voor de campagne was 20% van de doelgroep te spreken over de rol van woningcorporaties. Na deze campagne was dit 40%! Een mooi resultaat.

 

Onze aanpak – Positieve communicatie stimuleert gewenst gedrag. Wij bedachten daarom een paraplucampagne zonder actieve oproep, maar wel met een positieve conclusie. Een schone stad willen we immers allemaal. Daarom kunnen we beter benadrukken waar we het met elkaar voor doen. Dit creëert ook een gevoel van saamhorigheid: Utrecht is van ons allemaal en houden we met elkaar schoon.

Het resultaat – Utrecht, ons schone stadsie! Met deze typische Utrechtse uitspraak zorgt de paraplucampagne voor veel herkenning bij burgers. Het concept verlengt de trots van onze mooie stad naar de trots op een schone stad. Iedereen doet hieraan mee, want daar zijn we niet vies van! Door beelden te laten zien van bewoners die hun handen uit de mouwen steken, stimuleert dit anderen om ook mee te doen. We laten het goede voorbeeld zien.

Daarnaast benadrukken we dat iedereen zijn steentje bijdraagt. De gemeente doet haar deel, de bewoners zijn verantwoordelijk voor hun eigen deel. Uiteindelijk moeten we het wel samen doen. Scheid jij je afval? Halen wij eruit wat erin zit.

Onze aanpak – Ongeboekte ruimtes bezet houden, hard bellen in het bijzijn van anderen en ander onwenselijk gedrag op kantoor: stiekem weten we best dat het anders moet. Door herkenbare situaties op de werkvloer te beschrijven, laten we mensen reflecteren op hun gedrag. Vervolgens laten we ze zien hoe het anders kan. Eigenlijk weten medewerkers ook wel hoe ze zich moeten gedragen. Met deze campagne vergroten we dit bewustzijn.

Het resultaat – In de campagne omschrijven we een werkgerelateerde situatie in de vorm van een notitieblok. Dit doen we vanuit twee perspectieven: vanuit jou en vanuit je collega. Bijvoorbeeld ‘Jij weet van jezelf dat je af en toe best luidruchtig telefoneert’ of ‘Je kunt het complete gesprek van je collega letterlijk verstaan’. Het antwoord is vanzelfsprekend: doe oortjes in of spreek je collega erop aan. Hiermee vergroten we het bewustzijn van anderen in een ruimte. We spelen bovendien in op de wederkerigheid: ga met de ruimte om zoals jij ook graag wil dat anderen dat doen. Deze vraag-antwoordsituaties kunnen voor verschillende thema’s gebruikt worden.

We sluiten altijd af met ‘Wij Werken 3.0’. Zo voorzien we de campagne van een rode draad zonder een thematische pay-off. Daarnaast communiceren we de boodschap als feit: we doen dit al! Door de toevoeging van ‘Wij’ spreekt er een zekere trots uit. De eigenzinnige illustraties benadrukken de handeling.

Aanpak
Vertrekpunt van deze mooie opdracht is het logo van de provincie Utrecht waarin het +-teken centraal staat. Want die + sluit aan bij Syntus Utrecht, een bedrijf dat méér biedt dan goed busvervoer; Syntus gaat voor ongewoon goed.

De provincie Utrecht staat ook voor het hart van Nederland, een symbool van passie voor mobiliteit van Syntus. Daarnaast verbindt Syntus bestemmingen voor haar reizigers en biedt het bedrijf oneindig veel reismogelijkheden als aanbieder van ketenmobiliteit. Die waarden verbeelden we met de lemniscaat, de oneindige lus. Wie door zijn oogharen kijkt ziet bovendien een vlinder, symbool voor vrijheid en schoonheid. Maar ook voor (milieu)vriendelijk, want Syntus gaat voor duurzaamheid.

Zo ontwerpen we een beeldmerk dat de kern raakt van Syntus Utrecht: (on)gewoon goed openbaar vervoer in de provincie Utrecht, met hart voor reizigers en passie voor mobiliteit, verbindend in de regio en met oog voor duurzaamheid.

Uiteraard verdient dit beeldmerk de kleur van passie, helder rood. Ook stellen we de richtlijnen op voor de fotografie die past bij het merk én geven we de introductiecampagne van Syntus Utrecht vorm.

Waar we trots op zijn
Wie nu door ‘onze’ provincie reist kan er niet omheen: Vervoer vanuit het hart op alle bussen van Syntus Utrecht. En dat maakt ons toch wel trots

Waar we ook blij van worden is de goede samenwerking die we sinds het begin hebben gerealiseerd. Nog steeds geven we inhoudelijk en visueel vorm aan de campagnes en communicatiemiddelen van Syntus Utrecht. Bovendien mochten we ook het kleurige beeldmerk ontwikkelen van de 100% elektrische bussen die inmiddels aan de vloot zijn toegevoegd.